Lasercutter

Hvad er en lasercutter?

Lasercutteren skærer eller graverer i materialer med stor præcision og detaljegrad. Pladerne findes i forskellige materialer og tykkelser, og du kan fremstille skilte, modeller, skabeloner, smykker og meget andet.

 

I Bülows MakerSpace har vi en VLS 6.60 lasercutter fra Universal Laser Systems, som kan skære i træ, læder, akryl, pap, stof, mm. og har et skæreareal på 81,3 x 45,7 cm.

Hvordan bruger jeg lasercutteren?

Det er kun superbrugere, der må benytte Lasercutteren. Vi afholder løbende superbrugerkurser i Lasercutteren (Følg med på Facebook). Er du ikke superbruger, skal du have hjælp af en af de ansatte i MakerSpace.

 1. Du opretter et design i et vektorbaseret program, f.eks. Adobe Illustrator, CorelDRAW eller Inkskape (Gratis)
 2. Lav dit design. Tip: Angiv størrelsen på dokumentet i overensstemmelse med lasercutterens max skæreareal, dvs. 813 * 457 mm.
 3. Laserskæreren kan skære i plader ud fra filer som SVG og PDF. Eksporter designet som en svg. (eller lignende redigerbare fil-formater såsom ia,. cdr., mv.) eller gem det som en pdf. på en USB
 4. Læg et materiale i lasercutteren
 5. Overfør filen til lasercutterens softwareprogram og juster lasercutterens indstillinger, så de passer til dit design og materiale (bl.a. laserstrålens styrke, hyppighed af puls og hastighed samt materialehøjden)
 6. Tænd lasercutter og start laserproces
 7. Tag dit udskårne materiale og sluk filterenheden

Materialer og priser

MakerSpace har indkøbt forskellige typer akryl, træ og pap, som kan købes af besøgende. Alle priser er inkl. moms. Betaling foregår via mobilepay i MakerSpace.

 
  Mål (ca.) Tykkelse

Pris pr. plade

(inkl. moms)

Akryl (klar og farve) 500 x 300 mm 3,0 mm 90 kr.
MDF 800 x 395 mm 3,0 mm 40 kr.
HDF 610 x 405 mm 6,0 mm 40 kr.
Birkefiner 760 x 300 mm 1,5 mm 90 kr.
  760 x 300 mm 3,0 mm 70 kr.
  500 x 300 mm 6,5 mm 70 kr.
Træpap 500 x 300 mm

3 mm

15 kr.

Bølgepap 595 x 395 mm

 3 mm

Gratis
Mosgummi 297 x 210 mm 2,0 mm Gratis

 

Gravering og/eller skæring er med i priserne. Det er altid en god idé, at teste sit design på bølgepap. Alle overskydende materialer / rester, der ligger i kassen ved siden af lasercutteren, er gratis at anvende.

 

Rest-kasse

 

Det er også muligt at gravere eller skære i egne medbragte materialer. Gravering kan udføres på næsten alle materialer med en plan overflade. Lasercutteren kan kun skære i træ, plast og lignende materialer op til 6 mm. Der er tilbydes ingen erstatning, hvis egne medbragte emner/materialer bliver ødelagt i processen. Prisen er 2 kr. / pr. minut for at skære og 1 kr. / pr. minut for at gravere i medbragte materialer.

 

Vær opmærksom på, at følgende materialer ikke må bruges i lasercutteren:

 • PETG, PET
 • Polystyrene
 • ABS
 • PVC
 • Bending Plywood
 • Tropical Hardwoods
 • Corian
 • Casting Wax
 • Nylon
 • Vinyl
 • Delrin
 • Foamcore
Inspiration

Nedenfor har vi samlet en række billede af forskellige emner, der er blevet lasercuttet i MakerSpace. Hvis du vil have mere inspiration, kan du også besøge forskellige hjemmesider (bl.a. EPILOG LASER, PRONOKO eller THINGIVERSE), der har samlet en masse emner - oftest lige til at lasercutte.