For speditøreleven, Mathias, er uddannelse og arbejde det samme

En sen onsdag eftermiddag, omkring kl 15:00, ringede en kunde til Mathias Christoffersen. Kunden havde store vanskeligheder med gods, der skulle transporteres fra Tjekkiet tidligt torsdag formiddag til Bratislava i Slovakiet med levering tidligt fredag morgen. Det er en rute på omkring 250 kilometer.

 

”Jeg gik straks i gang med at undersøge, hvordan jeg kunne hjælpe kunden, og jeg fik opgaven arrangeret, og transporten gik perfekt, endda hurtigere end hvad de forventede. Kunden sagde til mig efterfølgende, at de var meget imponeret over det, og de havde ikke forventet, at jeg kunne klare det med så lidt tid at gøre med, og derfor fik de også selv en superglad kunde”, siger Mathias.

 

Mathias går på IBC og er speditørelev ved NTG East A/S i Kolding, hvor arbejde smelter sammen med uddannelse. Det er en af de oplevelser, som han er særlig stolt af at have løst, og som har vist, at han lærer nogle egenskaber, som fungerer i praksis, og at hans valg af uddannelse har givet god mening i hans liv.

 

”Det betød meget for mig, at jeg kunne hjælpe min kunde med den transportopgave, for det havde en stor betydning for deres igangværende projekt og samarbejde med deres kunde. Der gik det op for mig, at de egenskaber, som jeg har tilegnet mig ved NTG East A/S ikke kun har en betydning for os, men det har større værdi for vores kunders arbejde”, siger Mathias.

 

 

Fem spørgsmål til Mathias om tvivl og afklaring om uddannelsesvalg

 

Var du i tvivl om dit studievalg? 

Jeg var meget i tvivl. Jeg havde siden 8. klasse i folkeskolen, hvor man blev introduceret til de gymnasiale uddannelser, man kunne tage, altid tænkt på en almindelig HHX. Jeg havde aldrig hørt om en EUX Business på daværende tidspunkt, og hvis det ikke var for mine forældre, så havde jeg endt med at tage en HHX, som jeg ikke tror ville have været godt for mig.  

 

Det var 2-3 år af min fremtid, som jeg skulle beslutte, og alle mine venner og bekendte tog en HHX og STX, som er normen i dag. Jeg skulle gå imod strømmen. Jeg havde flere gange efter, at jeg havde startet på min EUX Business overvejet, om jeg ikke skulle blive flyttet over til HHX, hvor alle mine venner var, men jeg tog heldigvis den rigtige beslutning og blev. 

 

Hvad ville du ønske, du vidste, dengang du skulle vælge uddannelsesretning, som du ved nu? 

Jeg vil ønske, at man kunne blive bedre informeret om, hvilke uddannelser der egentlig er at vælge mellem. Jeg var aldrig blevet informeret omkring EUX Business af hverken mine studievejledere eller lærere. Det var mine forældre, der tilfældigt stødte på den.  

 

Jeg tror, det er et større problem, end hvad vi går og tror, for jeg kender mange, der har valgt en STX eller HHX, da det var normen, eller fordi de ikke kendte til de andre uddannelser.  

 

Jeg vil ønske - ikke bare for EUX Business, men for alle uddannelsesretninger man kan tage - at man bliver informeret og gjort opmærksom på, hvad der egentlig er at vælge imellem, og hvad de forskellige uddannelsesretninger går ud på. 

 

Hvilke uddannelser havde du ellers overvejet? 

Jeg havde kun overvejet en HHX, som egentlig var det mest oplagte valg. Jeg havde kun fundet HHX, som jeg syntes passede til det, som jeg ville. Indtil jeg blev introduceret til EUX Business. Men det var svært, for jeg vidste, at jeg ikke gad at bruge 3 år på skolebænken, men havde lyst til at arbejde og gøre en forskel i samfundet. 

 

Hvorfor valgte du, som du gjorde? 

Min beslutning var svær. Jeg skulle gå imod, hvad alle, som jeg kendte, gjorde og vælge en uddannelse, som jeg ikke vidste meget om. Jeg valgte den vej, fordi jeg fik 2 år i skole, hvor jeg stadig fik en gymnasial eksamen, så jeg kunne tage på universitetet, hvis det bliver aktuelt.  

 

Det med at tage en elevplads på 2 år hos en virksomhed tiltalte mig meget. Det var det, som jeg havde lyst til. Jeg var lidt skoletræt i den periode, hvor jeg skulle vælge mellem en HHX og EUX Business efter et super godt år på Cambridge linjen på SINE Sportsefterskole. Det var også med til at præge mit valg 

  

Har du gode råd til dit yngre selv? 

Lad ikke normer og venner bestemme, hvad du vælger af uddannelse! Vælg det, som giver mening for dig selv. 

 

Gør dig selv den tjeneste og brug noget tid alene eller med dine forældre og undersøg, hvad er der af uddannelser, og hvad der giver mening for dig.